Polski Owczarek Nizinny – monipuolinen monitoimikoira

Polski Owczarek Nizinny eli lyhyemmin PON on energinen karvapallo, humoristinen älykkö, vauhdikas agilitykoira, temperamenttinen tokoilija, näyttävä näyttelykoira, reipas palveluskoira, leikkisä ystävä, rento lenkkikaveri ja uskollinen perheenjäsen.

Se on itsenäinen, valpas, utelias ja hermorakenteeltaan tasapainoinen koira, joka rakastaa toimintaa ja elämää ympärillään. PON osallistuu mielellään perheensä tekemisiin touhuten mukana arkiaskareissa ja yhteisissä laatuhetkissä.

PON on keskikokoinen (40-50cm), vahva ja jäntevä koira, jolla on pitkä ja runsas turkki sekä vapaat, maatavoittavat liikkeet. PON on sekä fyysisesti että psyykkisesti sopiva käyttökoiraksi. Alun perin rotua käytettiin paimenkoirana Puolan alankomailla, mutta nykyään PON on kelpo harrastuskaveri lajiin kuin lajiin.

PONin ilme on eloisa ja utelias. Rodun omaleimainen erikoispiirre on leveä hymy, jota koira esittelee etenkin tärkeimmille ihmisilleen. Hymyillessä PON paljastaa koko kauniin hammasrivinsä, eikä koiran onnellisesta olotilasta voi sillä hetkellä erehtyä.

Karvapeite on PONin tyypillisin tunnusmerkki. Koiraa peittää kauttaaltaan pitkä ja runsas, karkeahko ja paksu karva. Kaikki värit ja väriyhdistelmät hyväksytään. Hännästäkin löytyy variaatioita aina ihan töpöstä hurjan pitkään. Turkkia ei trimmata, vaan säännöllinen harjaus ja pesu riittävät pitämään turkin kunnossa ja koiran kauniina. Runsaan turkin hoitoon kannattaa kuitenkin varata riittävästi aikaa ja kunnolliset välineet.

Pon on edelleen melko harvinainen rotu. Suomessa koiria on vuoden 2015 loppuun mennessä rekisteröity reilu 700 kappaletta. Näyttelyissä suomalaiset PONit ovat osoittaneet olevansa maailman kovinta kärkeä ja rodusta saakin kivan kaverin näyttelykehiin.

PONit nauttivat suunnattomasti TOKOsta ja agilitystä. Molemmissa lajeissa rodun edustajat ovat myös kilpailleet menestyksekkäästi. Rodulla on PK-oikeudet eli kilpailuoikeus palveluskoirakokeissa. Muita PONien hyväksi havaitsemia harrastuksia ovat muun muassa maastohaku ja muut pelastuslajit, kaverikoira-toiminta, koiratanssi, uinti ja tietysti kaikenmaailman palloleikit.

Lataa Polski Owczarek Nizinny -rotuesite (PDF)

Lue PONin rotumääritelmä