Polski owczarek nizinny – PON – historiaa

Polski Owczarek Nizinny (PON) on vanha puolalainen paimenkoirarotu:

  • 1200-luvulla PONin esi-isä tuli paimentolaisheimojen kanssa Kaspianmeren alueelta Puolan alankomaille
  • 1500-luvulla kerrotaan eri yhteyksissä puolalaisesta keskikokoisesta paimenkoirasta
  • 1920-luvulla PON esiintyy näyttelyssä ensimmäisen kerran ja varsinainen jalostustyö alkaa
  • 1940-luvulla tri Danuta Hryniewicz jatkaa jalostusta, löytää ensimmäisten kennelien jälkeläisiä
  • 1950-luvulla FCI hyväksyi PONin uutena rotuna
  • 1960-luvulla PON lähti maailmalle: Saksaan, Hollantiin, Belgiaan, Ranskaan
  • 1980-luvulla Englantiin, Tanskaan, Norjaan, Ruotsiin … ja Suomeen
  • 1989 syntyi ensimmäinen PON-pentue Suomessa
  • 1990 Suomen PON-kerho – Finska PON-klubben r.y perustettiin

Lyhyt historiikki

PONien esi-isä tuli paimentolaisheimojen kanssa Kaspianmeren alueelta Puolan alankomaille jo 1200-luvulla. Varsinaisesta ”puolalaisesta alankomaapaimenkoirasta” kerrotaan 1500-luvulta lähtien eri teksteissä. 1900-luvun alussa lampaiden pito väheni ratkaisevasti ja kaksi puolalaista kreivitärtä ryhtyivät keräämään parhaita PON-yksilöitä kenneleihinsä varsinaista jalostusta varten. He kiersivät Puolan luoteisosassa, paikallisten talonpoikien ja paimenten luona, joilla vielä oli jonkun verran PONeja.

Rodun ensimmäinen virallinen esiintyminen tapahtui kotieläinnäyttelyssä Varsovassa vuonna 1924. Toisessa maailmansodassa molemmat kennelit kuitenkin tuhoituivat, mutta eläinlääkäri/kirurgi Dr Danuta Hryniewicz onnistui läytämään näiden tunnettujen kennelien jälkeläisiä. Hän perusti oman kennelin, Kordegarda, mikä on vielä tänä päivänäkin hyvin tunnettu nimi PON-piireissä.

1950-luvulla FCI hyväksyi PONin uutena rotuna ja varsinainen rotumääritelmä saatiin 60-luvulla.

Puolasta PON on levinnyt 1960-luvulla ensin Itä-Saksaan ja myöhemmin Länsi-Saksaan, Hollantiin, Belgiaan ja Ranskaan. Näissä maissa on nykyään n.4000 PONia. 1985 rotu tuotiin Englantiin, ja kasvattaja Megan Butlerin ansiosta PONien määrä on siellä tänään jo yli 200. Pohjoismaista Tanska aloitti PONien kasvattamisen ensimmäisenä 80-luvun alussa. Vuonna -84 ensimmäiset Ponit tuotiin Norjaan ja sieltä Ruotsiin. Myöhemmin Ruotsiin on tuotu PONeja myös Englannista ja Puolasta.

Nykyään Puolassa on n.2000 PONia. Vaikka rotu on levinnyt laajalle Eurooppaan, Amerikkaan ja Australiaan, on se edelleen melko harvinainen kaikkialla.

Suomeen ensimmäiset PONit tuotiin v.-86 Tanskasta. Möhemmin niitä on tuotu tänne myös Tsekkoslovakiasta, Puolasta, Ruotsista ja Norjasta. Ensimmäinen pentue syntyi Suomessa heinäkuussa v.-89, seuraava keväällä -91, ja syksyllä -91 syntyikin sitten jo 4 pentuetta.

Yhteensä vuoden 95 lopussa oli Suomeen rekisteröity 228 PONia. Vientejä Suomesta on ollut: Puolaan, USA:han, Saksaan, Australiaan, Ruotsiin, Tanskaan ja Eestiin.