PON palveluskoirana.

toimintapäivä1

 

Kennelliitto on vahvistanut 1.9.2016 polski owczarek nizinnylle koe- ja kilpailuoikeudet palveluskoirakokeisiin. Rodun koe- ja kilpailuoikeudet ovat voimassa heti.

Lisäksi rotu on mukana vuoden 2018 palveluskoiratapahtuman erikoisnäyttelyssä, joka on rajoitettu niille roduille, joilla on koe- ja kilpailuoikeudet palveluskoirakokeissa.

Suomen Palveluskoiraliitto ry maarittelee palveluskoiran seuraavasti:

Palveluskoiriksi kutsutaan koiria, jotka on koulutettu toimimaan ihmisen apuna erilaisissa etsintä ja suojelu tehtävissä. Palveluskoiria on koulutettu jo 1800 luvulta lähtien etsimään kadonneita ja haavoittuneita, jäljittämään rikollisia ja vihollisia sekä etsimään erilaisia esineitä tai aineita kuten aseita ja ammuksia, huumeita, hometta tai jopa malmeja. Palveluskoirien tehtävä on myös suojella ohjaajaansa tai sen vartioitavaksi annettua aluetta ja omaisuutta. Näissä tehtävissä hyödynnetään koiran luontaisia taipumuksia, sen ylivertaisen erinomaista hajuaistia ja laumaeläimen taipumusta puolustaa laumaansa ja asuinreviiriään ulkopuolisilta. Tällaisiin tehtäviin koulutettuja koiria ovat hyödyntäneet toiminnassaan eri maiden poliisi, armeija ja rajavartijat.

Palveluskoiriksi on perinteisesti koulutettu keskikokoisia, voimakkaita ja liikkuvia rotuja. Saksanpaimenkoira, bokseri, dobermann, rottweiler, suursnautseri ja belgianpaimenkoirat ovat tunnetuimmat perinteiset palveluskoirarodut. Tämän päivän palveluskoiraksi käsitämme kaikki ne rodut, joilla on oikeus osallistua palveluskoirakokeisiin. Rotuja on yhteensä 51 (2016).