Paimennus

 

Tämän päivän PON'in esi-isät ovat olleet tavallisia keskikokoisia koiria, joita on käytetty paimentamiseen ja vartiointiin Puolan vanhalla maaseudulla. Suuria ja voimakkaita ns. "valkoisia laumanvartijakoiria" käytettiin puolustamaan karjaa villieläimiä ja kaksijalkaisia ryöväreitä vastaan, kun taas keskisuuria ja karvaisempia PONeja käytettiin pitämään laumaa koossa, liikuttamaan sitä laitumilla ja ajamaan eksyneet eläimet takaisin laumaan.

PON on siis alun perin lammaspaimenena työskennellyt koirarotu. Paimennustyön ohella sen tehtäviin on kuulunut tilan vahtikoirana toimiminen.

Perinteisen maatalouden ja lampaiden pidon vähentyessä Puolassa, muuttui polski owczarek nizinnyn rooli monien vuosikymmenten ajaksi, yhä useammin vahtikoiraksi. Puolassa rodun suosio seura- ja harrastuskoirana on kuitenkin kasvanut. Suomessa PON on saavuttanut jalansijaa rotuna, jonka kanssa voi harrastaa monia erilaisia koiraurheilulajeja.

Vaikka paimennustyötä ei koirille juurikaan Suomesta löydy, ovat PON harrastajat halunneet käydä kokeilemassa rodun paimennus-ominaisuutta. Suomen PON-kerho onkin järjestänyt muutamia ns. paimennuspäiviä, jolloin aina noin kymmenkunta koirakkoa on saanut käydä tilalla kokeilemassa lampaiden paimennusta.

Elokuussa 2015 järjestetyn paimennuspäivän tiimoilta on muutama PON jatkanut useammankin kerran paimentamisen opettelua.

Pon paimennyuspäivät 2015paimennuspäivä2015